Gupi ribice

Go down

Gupi ribice

Postaj  MaŁŁa_HeŁŁena on pon lis 27, 2008 4:34 pm

Opis:

Odlična riba za početnike jer je miroljubiva i izvrsno se slaže s ostalim stanovnicima akvarija. Otporni su na mnoge neuvjete i toleriraraju razne parametre vode. Mužjaci su, svojim prekrasnim repnim perajama, pravi ukras. Zbog njihove pohotne naravi dobro ih je držati u omjeru 2:1 za ženke.

Spol i razmnožavanje:

Gupije je jako lako raspoznati. Mužjaci su malo manji i imaju velike prekrasne repove šarenih i/ili žarkih boja, a leđna im je peraja duža i šarenija. Repovi im moguraznih, ali najčešći su okruglog, trokutastog ili oblika lastinog repa. Ženke (sl. desno) su neuglednije i manjih repova. Osim te razlike, ženke imaju tri donje peraje dok je mužjacima treća preobražena u spolni organ, gonopodij.

Da bismo razmnožavali gupije ne trebamo simulirati nikakve posebne uvjete. Ovo vrijedi i za ostale živorotke. Živorotke su malobrojna skupina riba koja se ne mrijste na način da mužjak oplođuje ikru izvan tijela ženke, već mužjak ispušta mliječ koja oplođuje jajašca unutar tijela. Tamo ženka čuva oplođenu ikru dok se iz nje ne razvije mlađ.

Ženku pred okot lako je prepoznati jer joj se nekoliko dana prije zacrni dio trbuha kod otvora. Uzrok tome su okica mlađi u ikri. Trbuh joj se jako poveća, a gledamo li ju odozgo vidjet ćemo da se udebljala i bočno. Sada je dobro vrijeme da ju, ako želimo zadržati mališane, izdvojimo u kotilicu jer je riblja mlađ prava poslastica za odrasle ribe. Kotilica se može kupiti u svakom dućanu s ljubimcima i cijena joj je 25-30 kn. Zakači se za rub akvarija. U kotilicu ubacite i hrpu trave kako bi se mlađ mogla sakrivati pred proždrljivom mamom, iako pretežno ona ne jede vlastite ribice tijekom okota., ali, zašto riskirati? Savjet: ako imate dva akvarija, stavite u onaj drugi jer kod gupica promjena vode ubrzava početak okota, pa kada postanete iskusniji i vrijeme okota prepoznate što bolje, promjena vode potaknut će izlazak mlađi čak i trenunatačno.

Mlađ tijekom 1-2 sata ispada u nepravilnim intervalima u obliku prozirne kuglice koja se odmah odmotava, tone na dno a zatim isplivava na površinu kako bi si zračni mjehur napunila vodom. Do sljedećeg okota proći će oko mjesec dana.

Mlađ se hrani 3-4 puta dnevno s hranom namijenjenom za tako male ribe, npr. TetraMin Baby. Ako nemate ništa takvo, čašom sameljite listiće u prah. Malci vole puno kisika pa ih zakačite blizu izvora. Kada budu stari mjesec dana i najmanje dugi 1 cm možete ih pustiti k ostalima i neće biti pojedeni, a brže će rasti u većem prostoru.

Zanimljivost:

Neke ženke nakon više okota promijene spol. Mužjaci pak, ne mogu postati ženke.

http://www.aqua-fish.net/imgs/fish/guppy-fish-profile.jpg

http://www.aqua-fish.net/imgs/fish/guppy1.jpg

http://www.fish-tank-guide.com/images/guppies.jpg
avatar
MaŁŁa_HeŁŁena
Admin
Admin

Female Broj postova : 56
Age : 24
Lokacija : Karlovac
Registration date : 26.10.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Gupi ribice

Postaj  Admin Josipa on sri lis 29, 2008 2:33 pm

Ove ribice su mi prekrasne... I sama ih imam par...
avatar
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.