Priprema akvarija za život riba

Go down

Priprema akvarija za život riba

Postaj  Admin Josipa on ned lis 26, 2008 6:22 pm

Evo sa akvaristikom sam se počela baviti prije nekih 4-5 godina, prije nabavka prvih riba puno sam čitala i sam početak nije bio lak, pošto se radilo o ribicama Garra rufa.kojih nije bilo u Hrvatskoj.

Akvarijska voda je najvažniji dio akvarija. U njoj žive ribe i biljke koje su se prilagođavale takvom okolišu milijunima godina, radi toga bilo kakve nagle i velike promjene najčešće utrokuju teške posljedice za organizme.

1. Prvo nabavite stiropor odgovarajuće veličine koji ćete staviti ispod akvarija. Sad kad ste sve kupili i smjestili akvarij na željeno mjesto, prvo nasipajte šljunak, cca 2-3 cm debljine. :fish2:

2. Postavite ukrasnu tapetu odgovarajuće velićine akvarija, na stražnju stijenku, ljepše I prirodnije će izgledati akvarij, poslije će biti prekasno to učiniti. Napunite ga nekih 20-ak cm vodom.

3. Postavite dekoracije, može vam pomoći ljuska kokosovog oraha, panj, kamenje ( ali ne bilo kakvo, najbolje je kupljeno u nekom shopu) i ostale ukrase. Što se tiče ukrasa panja I kokosove ljuske, preporučujem panj namakati u vodi par dana, tako I sa ljuskom oraha. Ako imate Čekinjasti som - ancistruse (što toplo preporučam jer su viš no potrebni u svakom akvariju), znajte da je njima panj prijeko potreban za probavu.


4. Zatim krenite saditi bilje. Bilje po svojoj visini dijlimo na ono visokog, srednjeg i niskog raslinja. Kada ga kupujete, nemojte se oslanjati na njegovu trenutnu visinu u dućanu jer mnogo se visoko raslinje prodaje kratko i onda ćete ga zasaditi naprijed i već za koji tjedan imati pravu džunglu. Ako to isto bilje nema originalnu košaricu i etiketu o nazivu, visini i raslinju, kupite ga ako prodavač zna nešto o njemu.

5. Grijač potpuno uronite u vodu. Ako grijač radi na "suhom", pregrijat će se i pregoriti. Filter također stavite pod vodu (naravno, kako bi ju inače filtrirao). Pumpicu za zrak NE uranjajte. Na njen izlaz gurnite onu vjerojatno zelenu, tanku plastičnu cjevčicu za zrak. Drugi kraj cjevčice spojite sa zračnim kamenom i njega uronite u vodu. To je rašpršivač iz kojeg ćete vidjeti kako izlaze balončići zraka.

Prije početka punjenja akvarija s vodom, stavite jedan tanjur na dno I tada livajte vodu polako kako nebi poremetili sa strujanjem vode bilje I ostalo.Napunite akvarij preostalom vodom. Ako nemate poklopac ostavite cca 10 cm do vrha bez vode jer mnoge ribe su izvrsni skakači.

6. NOVE RIBE NIKAD NE STAVLJAMO ODMAH U AKVARIJ! Postoje preparadi za ubrzani razvoj “ dobrih” bakterija ali svakako pustite obavezno najmanje tjedan dana da voda cirkulira sa svom uključenom opremom kako bi se stvorile "dobre" bakterije koje razgrađuju amonijak i ostalo. Bez toga se voda prezasiti lošim dušikovim spojevima i ribe ugibaju! Ta je pojava znana kao "sindrom novog akvarija".

7. Nije ni svejedno kojim ćete ribama započeti. Tu se nikako ne treba povoditi za njihovom ljepotom u trgovini jer nisu sve jednako otporne na novu vodu. Nekim vrstama treba i 3 mjeseca da bi ih s moglo staviti u akvarij. U sljedećem tekstu pogledajte kojim je ribama dobro započeti. :fish2:

I obratite pažnju kojom količinom vode raspolažete u akvarijumu, evo primjera:
U akvarijumu volumena 1500 cm2 (150 L) možemo držati ukupno 60 cm "riba" ili naprimjer
12 ribica od 3 cm
3 ribice od 4 cm
1 ribicu od 12 cm
_________________
= 60 cm
ili 60 L akvarij 6 ribica i jedan čistač.

Za početak nabavite čistače i Corydorase, oni se brinu o čistoči dna akvarija i stakla.
I recimo par Gupyiea
_________________
Admin Josipa
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.