Siročad hrčaka

Go down

Siročad hrčaka

Postaj  Admin Josipa on čet lis 23, 2008 10:53 pm

prevela i prilagodila Rock_chicJedan od najgorih osjećaja vlasnika hrčaka je kada nađete u kavezu potomstvo odbačeno ili im je majka uginula. To je jako žalosno, no još uvijek ima nade! Ako su stari između 12 i 14 dana biti će dobro sa puuno hranjive hrane [preporučljivo mačje, u najgorem slučaju - kravlje mlijeko.. no ako ste u mogućnosti nabaviti definitivno mačje jer je kravlje puno laktoze] Prvi korak, je ako je majka uginula jest - potpuno očistiti kavez [preporučljivo natapanje u vrućoj vodi oko pola sata zbog dezinfekcije mirisa]. Pobinite se da ima dovoljno stelje [preporučljivo je također staviti salvete 100% celuloza] . Pošto im majka nije u okolini morati ćete uzeti komad salvete kao gnijezdo, zasucite rukave.. Stavite kavez na toplu lokaciju bez propuha. Ako mališe budu hladni na dodir (mladunci ponekad imaju problema radi zadržavanja tjelesne topline, zato najčešće majka spava s njima) stavite topal jastučić [može i termofor] ispod kaveza. Snizite pojilicu kako bi njima bilo jednostavnije doprijeti do nje (ubacite pedialyte kako bi spriječili defidraciju [pedialyte je lijek koji se primjenjuje na ljudsku djecu koji sadržava elektrolite koji se gube dehidracijom 1 ml će biti dovoljan na jedan dan]) . U posudicu za hranu st i njenavite svu njihovu hranu [možete se potruditi i usitniti neke od njih] te preko te hrane stavite mlijeko u prahu , možete staviti i zob. Kao dodatni izvor proteina možete im dati konzerviranu pseću hranu (govedina ili piletina [preporučujem piletinu] ) i dobro je smrskajte vilicom ili možete staviti kuhano jaje [bjeljanjak] u malu posudicu - njima dostupnu. Svježa jabuka će također pomoći sa hidratacijom [nemojte ostavljati jabuke duže od 20 sati u kavezu] . Svi ti "slatkiši" koji su navedeni će mladuncima biti užitak, a u astronomskom, načelnom obzirnom smislu bi se trebalo baviti dijetom za njihovog malog i kratkog života.

U slučaju da se majka odlučila na mali privatni odmor nemojte čistiti kavez , (miris će ostati isti baš kakav ga je i ostavila) stavite zamke za nju. [najbolje bi bilo kada bi majku pustili u home made igralište za to vrijeme i poslije ju vratili u kavez]

U slučaju da su mladunci manje od ili 10 dana stari - treba razmisliti o "posvojenju" jer mladunci u tom dobu još uvijek trebaju majčino mlijeko kako bi odrasli u zdrave i jake hrčke [mlijeko hrčkice sadržava posebne tvari koje pomažu u obrani imuniteta u prva 42 sata života mladunaca]. Ima mnogo metoda posvajanja kod uzgajivača. Iduća metoda se pokazala najuspješnijom. Mladunci će svakako biti hladni kad su otkriveni. Očistite sve ostatke gnijezda,a mladunce ogrnite mekanim, čistim ručnikom. Nježno ih trljajte kako bi stimulirali cirkulaciju (obično ručnik i toplina ruku malo uzrokuje njihovo migoljenje) . Najbolje bi bilo kada bi našli majku čiji su ljubimci jedan do dva dana mlađi ili stariji od siročadi. Opet osigurajte to da su svi ostaci stare majke (mirisi , gnijezdo itd.) uklonjeni , uzmite malo piljevine (ili kakvu već stelju imate) iz gnijezda moguće posvojne majke i njeniih mladunaca i nježno, ali dobro utrljajte o siročad. Nastavite ih držati i dopustite im da se migolje u materijalu za gnijezdo - cilj je da mirišu kao mladunci posvojne majke. Posvojnu majku udaljite po mogućnosti iz kaveza zbog posebnog "slatkiša". Dok je ona tako zauzeta vi stavite siročad u gnijezdo gdje su njena prava djeca. Što više se trudite ostaviti majku zaposlenom kako bi se siročad izmigoljila i pokupila miris njihovih novih braće i sestara nadajući se da će mirisati isto kao i oni. Stavite majku u kavez i ne uznemiravajte ju. Ne gledajte u kavez najmanje tjedan dana. Nema nikakve garancije da će ovo uspjeti - nekad je tako teško zavarati hrčke i oni će odmah znati da su stranci u njihovom gnijezdu i odmah će ih eliminirati ili pak odbaciti.

Posvajanje uspijeva isključivo u šapama nove majke. Ako se ona uvjeri da nešto nije uredu sa novim mladuncima, ili da nisu zdravi ona će se milostio njih -riješiti. Ako ona ne može otkriti "drugačije mirišljavu djecu" u gnijezdu i uvjeri se da su svi zdravi vjerovatno će se smiriti i odgojiti ih. (na sreću hrčkice ne broje koliko je djece i koje su vrste - svi dobivaju jednaku kvalitetnu brigu)

(Autor: ja sam uspješno posvojila dva patuljasta hrčka kod sirijske hrčkice )


Još neki savjeti sa siročadi

Opet ako imate mladunce bez majke....

Mladunci od 8 dana i mlađi imaju veće šanse za život ako nađete "surogat" majku. Surogat majka je majka koja je nedavno rodila i doji svoje mladunce. Ima šanse da će ona prihvatiti vaše napuštene mladunce, no NEMA garancije za to. Ako nemate surogat majku na raspolaganju radite sljedeće no imajte na umu da to najbolje pali na mladuncima koji su stariji od 8 dana.
Trebati ćete nabaviti mlijeko koje se daje napuštenim mačićima (može se upotrijebiti i za hrčke) , ako vam to nije pri ruci uzmite ishlapljeno mlijeko (50% toplo mlijeko, 50% topla voda) .
Najbolje je da ih hranite sa kapaljkom za oči svaki sat 3 kapi svakom mladuncu.
Kada počnu jesti krutu hranu za svakog mladunca će biti dovoljno od 1 do 5 mililitara svakih 2-3 sata. Ponavljajte ovo dok mladunci ne napune 21 dan starosti.

Važan korak je da NIKAD NE ZABORAVITE da nakon svakog hranjenja morate stimulirati svakog mladunca na mokrenje baš kao što bi to radila njihova majka. Kako bi to napravili nježno trljajte svakom mladuncu mlakom vodom navlaženom krpom po genitalnom anusnom području.

Kako mladunci ne bi izgubili previše topline tijela stavite više materijala za gnijezdo (salvete 100% celuloza) i stavite topal jastučić ili termofor ispod kaveza.

Mladunci imaju skolonst brzo dehidrirati , pa kada vidite da počnu jesti razbacanu suhu hranu priuštite im komad jabuke. A kada mladunci budu dovoljno stari da samostalno piju vodu ubacite im i pedialyte u vodu (50% pedialyte , 50% voda) - to će trakođer spriječiti defidraciju.

Kada hranite mladunce budite jako nježni i nemojte ih siliti da piju tekućinu jer jako lako može udahnuti istu i napuniti pluća te umrijeti.

Nadam se da nikad neće doći u situaciju da ćete morati othranjivati mladunce. No zato je ovo tu ako ipak dođete. Naraditi ćete se no vjerujte, isplatiti će vam se.
Admin Josipa
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.