poskok (kamenjarka)

Go down

poskok (kamenjarka)

Postaj  Admin Josipa on ned lis 26, 2008 6:16 pm

Poskok (lat. Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica. Najveća je otrovnica na našim područjima


STANIŠTE
Prirodno mu je stanište krš Dinarida. U Hrvatskoj živi i na otocima: Krku,Rabu,Pagu,Viru,Dugom otoku,Ugljanu,Pašmanu,Šolti,Hvaru,Braču,Korčuli i Mljet. Nalazimo ga i u Lici na Medvednici i Kalniku te Istri.

TJELESNA GRAĐA
Boja je promijenjiva, pa mu je leđna strana siva, žuta ili smeđa s tamnom cik - cak prugom. S trbušne strane je bjelkast s crnim točkama.
Mužjak naraste do 1 metar.Na Velebitu su zabilježeni rijetki primjerci, koji premašuju tu veličinu, a ženka
je manja od mužjaka. Uz izlomljemnu prugu na leđima, prepoznatljiv je po trokutastoj plosnatoj glavi, okomitoj zjenici i roščiću na vrhu njuške. U ustima ima dva duga otrovna zuba, povezanih s otrovnom žlijezdom.Jezik mu je dug i rašljast.Pomoću njega osjeća opip i miris.

BIOLOGIJA
Pari se potkraj travnja do početka svibnja, a ženka od rujna do listopada okoti 10 do 20 mladih, koji odmah poslije izlaska iz majčina tijela probiju nježnu opnu jajeta. Poskok živi do 15 godina. Neprijatelji su mu ptice grabljivice i male zvijeri ,posebno orao zmijar i mungosi . Voli suha kamenita područja s dosta grmlja. Aktivan je većinom noću , a danju sklupčan spava probavljajući hranu. Sporiji je, tromiji te otrovniji od riđovke. U hladnijim krajevima spava zimski san.Posebno je opasan u
jesen,kada se penje na drveće gdj dočekuje ptice , a tada lako strada i čovjek, ako neoprezno prolazi i dotakne ga.

OTROVNOST
Ugriz poskoka je često smrtonosan.Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz.


OTROV se pretežno sastoji od hemotoksičnih tvari ,koje zgrušavaju krv i izazivaju šok Njegov snažan otrov može ubiti manje kralješnjake u roku od nekoliko sekundi. Za čovjeka je smrtna doza u prosjeku 25 - 40 mg ovisno o dobi,zdravlju i mjestu ugriza. Snaga njegovoga otrova čak je jača i od nekih kobri kod kojih je smrtna doza u prosjeku 30 - 50 mg. Prvi simptomi trovanja su bol i/ili oticanje ugriženog dijela tijela. Otok se javlja 2 - 3 minute nakon ugriza i brzo se širi. U velikih primjeraka zubi mogu biti i 1 cm dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj
simptoma trovanja. Mjesto ugriza treba podvezati, da bi se spriječilo kruženje otrova po tijelu, a ugriženog treba što hitnije odvesti liječniku, da mu pruži jedinu djelotvornu pomoć,injekciju protuotrov (seruma).

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Poskok
Admin Josipa
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.