Čekinjasti som- Ancistruse

Go down

Čekinjasti som- Ancistruse

Postaj  Admin Josipa on ned lis 26, 2008 6:14 pm

Temp: 23-29 °C
pH: 6-8
gH: 2-30
Veličina: Mužjaci oko 12 cm, ženke oko 8 cm
Životni vijek: 10 godina
Porijeklo: J. Amerika, Amazonska rijeka
Prehrana: Alge, kuhani grašak, opareni špinat, opareni list salate, drvo (panj) izuzetno važno za prehranu.

Miroljubiva riba. Vrlo laka za održavanje. Vrlo korisna riba za akvarij. Drži se dna. Treba mu osigurati puno mjesta za skrivanje u akvariju. Noćna je riba. Može se držati sa svim vrstama riba jer su vrlo tolerantne i miroljubive ribe. Smeđe su boje i posuti su svijetlim točkicama. Narastu oko 12 cm, a ženke oko 8 cm. S donje strane glave imaju okrugla usta s kojima prilijepe za površinu lista, stakla ili panja i tako jedu alge. Rado uzima svu vrstu hrane. Hrani se algama i pokupi višak hrane koji ostane drugim ribama. Otporna na razne bolesti, u mom 10 godišnjem iskustvu samo jednom sam imao raspad peraja na ancitrusu.

Razmnožavanje ancitrusa je vrlo lako u zajedničkom akvariju sa ostalim ribama. Sve što trebate imati u akvariju je nekakva špilja, rupa ili pećina gdje će se to sve odvijati ili ljuska kokosovog oraha. Mužjak je pripremi i očisti preko dana tako da u njoj preko noći ženka ispusti ikru. Ikra je dosta velika i narančaste boje. Kada uočimo da je ženka izvan spilje i mršavija je nego prije par dana možemo biti sigurni da se dogodio mrijest. Tih dana mužjak postaje agresivan prema njoj i tjera je podalje od spilje da ne bi pojela ikru. Naravno ne čuva ikru samo od ženke nego i od drugih riba tako da svako malo ispita teren uokolo.

Zatim par dana mužjak ventilira jajašca svojim perajama kako ne bi došlo do plijesni. Kada će se izleći ovisi o temperaturi. Obično je to nakon 4-5 dana. Kad se malci izlegnu on ih još neko vrijeme brižno čuva da ne bi postali plijenom većim ribama i dok se ne osamostale. U početku se hrane iz vrećice za žumanjkom, kao i sva ostala mlađ, dok je ne potroše. Kad počnu jesti dobro ih je hraniti s artemijom ili tabletiranom spirulina hranom.
_________________
Admin Josipa
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.