Rezanje noktiju kod hrčaka

Go down

Rezanje noktiju kod hrčaka

Postaj  Admin Josipa on čet lis 23, 2008 10:49 pm

Tekst by Miko Schmid
prevela i malo prilagodila Rock_chic

Ovo je bilo pitanje koji mi nikad nije palo na pamet dok nisam čuo nekoga da pita za pomoć oko njegovoga patuljastog hrčka za nokte koji su predugački. Još jedna naizgled komplicirana stvar za brinuti oko te male nesigurne , ali preslatke male krnene životinjice.. Kako je ispalo moj prvi par patuljaka nije trebao rezanje noktiju.. Bilo kako sa mojim drugim parom primjetio sam da jedan od njih ima dugih problema s noktima.
Prva stvar koju trebate primjetiti da većina hrčaka ne treba da im se nokti režu. Nadalje neki hrčci sami sebi "režu" nokte. Dokaz za to je ako ih vidite da grebu o dijelove kaveza ili igračaka. Jedan od mojih hrčaka 10 do 20 minuta je ludo grebao po vrhu cijevi , dok je drugi grebao po dnu posude za pijesak isto kao kad psi kopaju kost. To će raditi nekoliko dana uzastopno i onda će stati kada budu osjećali da su njihovi nokti lijepo podrezani.

Ajmo pogledati što se smatra predugačkim noktima i koje probleme mogu prouzrokovati:


Problemi sa držanjem hrane normalno


Problem sa držanjem nespretne dužine nokta ili kovrčavostiOvi nokti su predugački i iskrivljeni!! Mogu zapeti za rešetke, igračke i druge dijelove kaveza. Drugi problemi uključuju teško vrtenje kotača sa bolnom, nezgrapanom dužinom noktiju.

Ako vidite da su nokti vašeg hrčka predugački , pogledajte mogu li raditi poslove kao takvi? Možete biti u pomoći osigurajući sa sitnim čistim kamenom koji može biti i kupljen u pet shopu. Taj kamen prvo sterlizirajte kuhajući ga u vodi. Taj kamen stavite tako da su hrčci u nemogućnosti ozljeđivanja sebe ili prevrtanja tog kamena.. Znam jednog vlasnika koji je svojim hrčcima nabavio jedan veliki ravni kamen čiji su ga hrčci obožavali, pogotovo za vruća vrtemena kada bi nmašli hladnu oazu u tome.


No od svega toga bolje je po mom mišljenju posao završiti rezajući im nokte .


"Ok imam hrčka sa predugačkim noktima koji ga sam ne skraćuje, što je slijedeće?"

Najbolje bi bilo da ga odvedete veterinaru da obavi taj posao - rezanje noktiju hrčaka. U činjenici ja podržavam odlazak veterinaru ako ste noviji vlasnik hrčka, ako vaš hrčak nije tako pitam da ga se mirno držu u ruci ili ako ste jako mladi pa nemate mirnu ruku i dobru kordinaciju očiju. Možete čak posjetiti veterinara da vam pokaže kako se to radi - znam da alat za sječenje noktiju nije tako skup . Jako je važno da pritom ne ozljedite svog hrčka pa zato prvo gledajte stručnjaka, neka bude iskusan vlasnik hrčaka ili pak veterinar, veterinarski tehničar. Ja sam bio vlasnik hrčka do prije jednu godinu i tek sad se osjećam dovoljno pouzdanim da pokušam sjeći nokte hrčku. Ako imate dovoljno iskustva sa držanje hrčka i želite to sami pokušati.. budite taj koji će uštedjeti sav taj stres hrčku , novac ,put itd. evo par prijedloga koje trebate imati na umu:1. Rezanje noktiju hrčaka nije lak za napraviti kao što je lak za reći. Trebati ćete dosta strpljenja. Možda će trebati i par dana da shvatite bit i možda isto toliko će vam trebati da porežete samo jedan nokat! Ponekad rezanje noktiju ide glatko podrežete i nekoliko noktiju odjednom. Tada imaju i drugi dani kada su hrčci tako koprcavi da ćete morati pokušati neki drugi dan.
2. Dobro osvjetljenje će neizmjerno pomoći. Da vidite više detalja pomoći će vam čak i naočale.
3. Kada ste rezač noktiju namjestili na TOČAN DIO nokta držite ruku hrčka nježno sa nekom jačinom (ako je to način na koji ćete rezati) i odrežite taj nokat odlučno. Ako ste izgubili hrabrost možete završiti sa zanokticom ili nazubljenim,neravnim noktom što može biti gore nego da uopće u tom trenutku niste rezali nokte.
4. Pokušajte podrezati najduži nokat prvi. Na taj način ako uspijete samo jedna nokat na dan podrezati, bar ste uspijeli podrezati najbolniji nokat.
5. Nikada nemojte odrezati preveliki dio nokta tako ćete hrčku ostaviti bol i mogućnost za infekciju. Na taj način možete i prouzročiti krvarenje , onda morate imati sredstvo za zaustavljanje krvi i s time tapkajte po tom području - ubrzo bi trebalo stati krvarenje. Ako ipak ne stane - zovite veterinara. Prah za zaustavljanje krvi je dostupan kod veterinara i u pet shopovima .
6. Kada ih odrežete ne morate se brinuti oko rezanja noktiju minimalno još oko mjesec dana ili već kada opet primjetite da su nokti poveći. Ipak, kada ste u društvu svoga hrčka možete primjetiti sve teškoće. Npr. možete primjetiti da su nokti narasli brže i da su sa istom dužinom problem oko aktivnosti hrčka. Ili možete naići na to da jedan nokat raste brže od ostalih i opet je problem. Pregledajte ima li slomljenih rubova, rupa, iskidanih dijelova.


Svi smo različiti i neće upaliti jedna metoda za sve . Raspraviti ću o svojoj metodi ne nužno zato što mislim da će svima uspjeti, nego zato da probudim razmišjanje o drugim idejama. Ovo će biti trenutak kada ćete morati upotrijebiti svoju oštroumnost no držite svoga hrčka i njegove ukuse na pameti. Stvorite ugodnu,sigurnosnu atmosferu za vas i vašeg hrčka kako bi mu podrezali nokte. Moja metoda uključuje hranu kao sredstvo za odvraćanje pažnje.

1. Stavim ručnik kako bi moj hrčak stajao na njemu da bih dobio neku visinu.
2. Stavim pileću kašicu za bebe (ili okus koji je vašem hrčku najbolji) i 10 grama pahuljica (izborno) na drugu stranu žlice. Ja ona okrenem žlicu naopako i stavim na rub ručnika . Bit ovakve hrane je što se mora lizati, uzima interes hrčka i biti će na istoj lokaciji par minuta. Očito je uzmete li nešto kao suncokretovo sjemenje da će ga hrčak zgrabiti i grickati i ništa od rezanja!
3. Smjestim svoga hrčka na ručnik blizu žlicei dok ga liže ja svojom rukom držim njegovu ruku. Sa drugom rukom režem same vrhove njehovih noktiju.

Evo alati koje sam ja koristio:

ručnik, žlica sa hranom za lizanje, naočale, i ljudska grickalica s kojom je meni ugodno raditi. Velikoj većini vlasnika najlakše je raditi sa malo štrijim škarama za nokte.


Dok je moj hrčak zauzet lizanjem žlice.

ja nježno s nekom jačinom držim njegovu ruku kod lakta. To uzrokuje širenje njegove ručice. Onda pažljivo režem vrhove noktiju.


Nemojte biti obeshrabljeni ako metoda sa hranom nije uspjela kod vas.. Pokušajte drugu ili pokušajte istu nekoliko puta kako bi Vi i vaš hrčak shvatili bit opuštanja u društvu jedno-drugoga... Zato što hrčci postanu jako aktivni i uznemiruju se u novom okruženju.. Stvaranjem rutine sigurne atmosfere bi ga smirilo.
Admin Josipa
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.