Panosteitis

Go down

Panosteitis

Postaj  Admin Josipa on ned lis 26, 2008 5:51 pm

Panosteitis je samo-limitirajuća bolest koja se javlja prvenstveno kod mladih pasa (dobi od nekoliko tjedana pa do dvije godine, ponekad i nakon te dobi), srednje velikih do velikih pasmina pasa. Posebno su predisponirani njemački ovčari i križanci u tipu njemačkog ovčara. Bolest zahvaća duge cjevaste kosti udova (ulna, radijus, humerus, tibija, femur), a počinje u području nutritivnog kanala. Bolest je nepoznate etiologije, nije nasljedna no može postojati genetska predispozicija. Postoje razne teorije nastanka bolesti a neke od njih kažu da dolazi do abnormalnosti na krvnim žilama, do metaboličkih bolesti, alergijskih stanja, pretjeranog izlučivanja ženskih spolnih hormona (hiperestrogenizam), odnosno do migracije parazita. Pokušaji izolacije mikroorganizama kod panostitisa su brojni no nisu bili uspješni. Predisponirajući je faktor brz rast.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i rentgenskim snimanjem. Klinički se zapaža različit stupanj hramanja. Bolest se "seli" s jedne na drugu nogu (češće su zahvaćene prednje noge) a može i neko vrijeme biti prikrivena. Pregledom se ustanovljava bolnost (palpatorno), životinja je temperirana, može se javiti smanjeno uzimanje hrane (kao posljedica bolnosti). Nema promjena u krvnoj slici (u početku bolesti se može javiti povećan broj eozinofila) i biokemijskim parametrima. Rentgenom se ustanovljavaju promjene u meduli kosti (na snimci se vide promjene u sjenama kosti; postoje 3 stadija promjena).

Specifične terapije nema. Životinju treba pustiti da miruje čim je više moguće. U terapiji se koriste nesteroidni protuupalni lijekovi da bi se smanjili bolnost i upala. U terapiji u RH se koriste preparati tvorničkog imena Ketofen i Rimadyl, no kod njihovog davanja treba se posavjetovati s veterinarom (jer tvari poput aspirina, koji je također nesteroidni protuupalni lijek, izrazito nepovoljno djeluju na sluznicu želuca kod pasa pa mogu nastati čirevi). Mogu se koristiti i kortikosteroidi (smanjenje upale; no prema nekoj literaturi organizmu više štete nego koriste). Terapija nema učinak na trajanje bolesti, no ponekad je nužna ako životinja uslijed velike bolnosti odbija hranu i slabi.
avatar
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.