Bolesti slezene

Go down

Bolesti slezene

Postaj  MaŁŁa_HeŁŁena on ned lis 26, 2008 5:47 pm

Slezena

Slezena je relativno velik trbušni organ, a kod pasa i mačaka smještena je u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca ne znaju za važnost ovog organa. No ne samo da slezena ima mnogo važnih funkcija nego su bolesti slezene kod pasa dosta česte.

Slezena je najvažniji hematopoetski organ tijekom fetalnog razvoja. Ova aktivnost se postepeno smanjuje pa kod odraslih pasa i mačaka nema tu funkciju, no zadržava mogućnost hematopoeze što se događa kod nekih patoloških stanja.

Struktura krvnih sudova u samoj slezeni vrlo je specifična. Krv cirkulira na taj način da je u neposrednom kontaktu sa specijalnim stanicama koje imaju svrhu filtrirati krvne stanice. Tako slezena "prepoznaje" defektne eritrocite (crvena krvna zrnca) i odstranjuje ih iz cirkulacije, dok zdravi eritrociti normalno prolaze kroz nju. Slezena je vrlo djelotvorna u hvatanju i uništavanju čak i onih eritrocita koji su minimalno promijenjeni. Razlog tome je da se eritrociti moraju provlačiti kroz vrlo uske krvne sudove slezene. Oni pri tome moraju mijenjati oblik. Ukoliko nisu dovoljno elastični za takvo provlačenje bivaju uništeni. Takvo uništavanje prvenstveno je namijenjeno "starim" eritrocitima.

Još jedna važna funkcija slezene jest njena sposobnost da pohrani krv. Kod pasa i mačaka ta je sposobnost slezene značajno veća nego u čovjeka. Ona može pohraniti i do 20% od ukupnog volumena krvi. Ovakav rezervoar krvi dobro dođe u mnogim situacijama. Tako će se slezena kontrahirati i osloboditi spremljenu krv tijekom većeg fizičkog napora i kada dođe do gubljenja krvi.

Ako imamo na umu život pasa i mačaka u prirodi (lov, moguće ranjavanje i slično) jasno je da je ova funkcija jako važna. Osim crvenih krvnih zrnaca u slezeni su pohranjeni i trombociti-stanice zadužene za zgrušavanje krvi.

Tako nekada kod životinja koje su obilno krvarile u roku od par sati nema pada broja eritrocita i trombocita u krvnoj slici jer slezena uspije kompenzirati taj gubitak.

Osim navedenog slezena je i dio imunološkog sustava organizma. Sudjeluje u stvaranju nekih imunoglobulina koji imaju funkciju kod obrane organizma prvenstveno od bakterijskih infekcija. Zato su bakterijske infekcije česte nakon operativnog zahvata kojim se odstrani slezena jer oduzmemo i dio obrane organizma. Osim od bakterijskih infekcija slezena ima zadatak i kod obrane od parazita koji parazitiraju u krvi kao što su babesia i hemobartonella.

Osim navedenih razjašnjenih funkcija, slezena je ipak dijelom misteriozan organ.

Tako se zna za njeno sudjelovanje u procesima razgradnje nekih enzima, u modulaciji krvnog nivoa nekih hormona, te priaktivaciji faktora koagulacije no ove funkcije nisu još do kraja pojašnjene.

Bolesti slezene su dosta često posebno kod pasa. Na prvom mjestu su tumori koje dijelimo na maligne i benigne.

Osim tumora, okrugla masa na slezeni može biti hematom (posebno kod trauma i to prometnih nezgoda) ili absces. Ukoliko je slezena difuzno povećan govorimo o splenomegaliji. Splenomegalija se javlja kod cijelog niza različitih patoloških stanja.


Bolesti slezene

Patološke procese na slezeni dijelimo u dvije skupine.

Prva skupina su lokalizirana povećanja slezene kod kojih je povećan samo jedan dio slezene. Takva povećanja obično su okrugla, a ovisno o veličini možemo ih palpirati u gornjem lijevom kvadrantu trbušne šupljine. Druga skupina oboljenja su difuzna povećanja cijelog organa što nazivamo splenomegalija.

Lokalizirana povećanja češća su u pasa, dok su kod mačaka češće promjene cijelog organa.

Lokalizirana povećanja slezene dijelimo na neoplastična i neneoplastična. U prvoj skupini su tumori koji mogu biti maligni ili benigni, a u drugu spadaju hematomi i abscesi.

Hemangiosarkom je maligni tumor slezene s kojim se vrlo često srećemo kod pasa. Obično su to stariji psi velikih pasmina i to prvenstveno mužjaci. Predisponirani su njemački ovčari i zlatni retriveri. Klinički znakovi nisu specifični, no dolazi do smanjenja apetita, opće slabosti životinje, povraćanja. Ponekad vlasnici primijete da je došlo do povećanja trbuha. Vidne sluznice su blijede. U krvnoj slici nalazimo jako snižen broj trombocita i eritrocita, a povećan broj bijelih krvnih zrnaca. Velike tumore lako ćemo napipati pri rutinskom pregledu psa, a točnija dijagnoza postavlja se ultrazvukom. Terapija je kirurška, no nažalost radi se o malignom tumoru pa kod 50% operiranih pacijenata (u vrijeme postavljanja dijagnoze) nađemo metastaze na drugim trbušnim organima. Operativnim zahvatom odstranimo kompletan organ.

Hemangiomi i hematomi slezene također su česti. Terapija je također kirurška (odstranjivanje cijele slezene) a za razliku od prognoze kod hemangiosarkoma ovdje je prognoza dobra.

Pas bez slezene može živjeti sasvim normalan život samo ga treba paziti od eventualnih ugriza drugih pasa jer je povećan rizik bakterijskim infekcija.

Splenomegalija ili difuzno povećanje cijele slezene može biti uzrokovano različitim patološkim procesima. Dijagnostika nije uvijek jednostavna jer se može desiti da je slezena povećana, ali ne toliko da bi to razaznali palpacijom ili ultrazvukom. Isto tako ponekad dolazi do fiziološkog povećanja slezene - dakle organ je povećan ali to nije uzrokovano bolešću. Splenomegalija može nastati kao posljedica upalnog procesa, pa je nazivamo inflamatornom splenomegalijom, zatim može nastati kad je slezena previše zaposlena proizvodnjom antitijela kod nekih kroničnih bakterijskih infekcija što nazivamo hiperplastičnom splenomegalijom. Kongestivno povećanje slezene nastaje kada se ona napuni krvlju. Sa ovim se srećemo kod torzije organa (okretanja) pri čemu može doći do torzije samo želuca, samo slezene ili oba organa.

Tamara Ferari-Miškulin
Izvor:eBurza
_________________
MaŁŁa_HeŁŁena
MaŁŁa_HeŁŁena
Admin
Admin

Female Broj postova : 56
Age : 24
Lokacija : Karlovac
Registration date : 26.10.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.