Piroplazmoza (bolest koja je najopasnija u proljeće)

Go down

Piroplazmoza (bolest koja je najopasnija u proljeće)

Postaj  MaŁŁa_HeŁŁena on ned lis 26, 2008 5:45 pm

PIROPLAZMOZA( BOLEST KOJA JE NAJOPASNIJA U PROLJEĆE)

Uzročnik je Babesia sp. ( Babesia canis, Babesia gibsoni) , to su sitni mikroorganizmi (protozoa ) koji parazitiraju u crvenim krvnim stanicama-eritocitima, u njima se umnažaju, pa dolazi do raspadanja eritocita. Te parazite prenose zaraženi krpelji koji kad se prihvate za kožu životinje sišu krv, a nakon 48 sati otpuštaju svoju slinu u kojoj se nalaze razvojni stadiji Babesia ,te tada ubrizgaju te parazite u krv.

Simptomi:
Bolest se prvo manifestira visokom temperaturom (nerijetko i preko 41 C), blijedim sluznicama, neveselošću, teškim hodom, povraćanjem, mokraća je tamnije može biti i crvene boje, a stolica boje hrđe. Ako primjetite takve simptome, posebno u proljeće i jesen kada je sezona krpelja, hitno u prvu veterinarsku ambulantu. Vrlo je bitno da se što prije počne sa terapijom, jer oporavak je brži i lakši kada se što manje eritocita raspadne. Što duže traje bolest nastaje žutica, jer se raspada veliki broj eritrocita, dolazi do oštećenja jetre, bubrega, pa ponekad životinju može spasiti jedino transfuzija krvi.

Dijagnoza:
Dijagnoza se može postaviti po simptomima , a u krvnom razmazu se mogu naći paraziti u eritrocitima. Dobro je napraviti hematološku pretragu da se vidi u kojem je stupnju anemija ( smanjen broj eritrocita ).
Terapija: Imizol ili Berenil uz potpornu terapiju antibiotika, vitamina, često treba psu davati i Peptoran ako učestalo povraća i odbija hranu. Može doći do raznih komplikacija, npr. autoimune hemolitičke anemije gdje organizam životinje ubrzano uništava vlastite eritrocite , pa je potrebno davati kortikosteroide da bi se smanjila imunološka reakcija organizma, a najčešće takvu životinju može spasiti jedino transfuzija krvi.
Životinju je najbolje zaštititi od krpelja svakih 30 dana aplikacijom ampula na kožu, uz njih je dobro koristiti i sprej, pogotovo ako se životinju često vodi u šumu. Ako je životinja zaštićena krpelj može na nju doći, ali će uginuti unutar 24 sata pa životinju neće zaraziti.
Krpelji su rasprostranjeni diljem sjeverozapadne Hrvatske, po šumama i šikarama. U Dalmaciji ih gotovo i nema.Tamo su opasni komarci (papatači ) koji prenose jednu drugu bolest na pse ali o njoj ćemo drugom prilikom. Posebno su aktivni krpelji u proljeće i jesen, pa tada treba posebno pripaziti i zaštititi životinju. Ako se krpelj uhvati na životinju treba ga izvaditi, postoji posebna pinceta s kojom se krpelj uhvati i samo se okreće oko svoje osi dok ne izađe.Najbolje je ako niste tomu vični ili se bojite da dođete u veterinarsku ambulantu gdje ćemo mi izvaditi krpelja i pri tome pregledati psa te odrediti terapiju ako je potrebna.Radimo svakog dana od 8 00- 20 00 a subotom od 8 00- 14 00. Nedeljom , praznikom i noću imamo dežurstvo tako da možete nazvati u svako doba kako bi se Vašemu ljubimcu pružila što žurnija pomoć.

VETERINARSKA AMBULANTA "NOVO BRESTJE " doo
ORHIDEJA 89 10360 SESVETE, tel: 2012 068,fax: 2012 070
www.veterina-brestje.hr
Božidar Darko Martić dr vet medicine
avatar
MaŁŁa_HeŁŁena
Admin
Admin

Female Broj postova : 56
Age : 24
Lokacija : Karlovac
Registration date : 26.10.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.