Spolno sazrijevanje psasa

Go down

Spolno sazrijevanje psasa

Postaj  MaŁŁa_HeŁŁena on ned lis 26, 2008 5:41 pm

SPOLNO DOZRIJEVANJE PASA

Dva su osnovna instinkta svakog živog bića koja prevladavaju u svim zbivanjima tijekom života. To je instinkt samoodržavanja (borba za opstanak) i instinkt održavanja vrste ili spolni nagon. Vođeni tim instinktima vukovi skupljaju u čopore, zajednički lakše dolaze do hrane, jači su u samoobrani ali time i održavanju vrste. Odvojivši se od vučjeg života u čoporu, psi su prišli ljudima te se od tada čovjek brine o njihovoj hrani i sigurnosti, no instinkt održavanja vrste ostao je nepromijenjen.

U uvjetima dugogodišnjeg života uz ljude te njihova utjecaja selekcijom i sličnim zahvatima poremetio se prirodni proljetno-jesenski ritam tjeranja kuja. To je razlog što postoji prilično veliki broj kuja koje se tjeraju u drugo godišnje doba, no ciklička pojava tjeranja svakih 6 mjeseci prilično je čvrsta uz neke izuzetke. Razmak između dva tjeranja traje u njih koji mjesec kraće ili duže, ali je uvijek jednak u svake kuje. To je njezino individualno svojstvo.

SPOLNO DOZRIJEVANJE KUJE

Razvoj kuje do spolne zrelosti ne odlikuje se nikakvim osobitostima. Žensko se štene normalno razvija sve do dobi od približno 7 mjeseci, kad je u većine kuja vidljivo prvo tjeranje. Ono se u nekih kuja pojavljuje i nešto prije ili češće nešto kasnije. Ponekad je taj period tjeranja kuje vrlo slab, jedva primetljiv, a ponekad vrlo buran i izrazit. Stidnica nabubri i otvrdne, a pojavljuje se manje-više intenzivan crveni iscjedak posebnog mirisa. Miris privlači mužjake, ali ih kuja u to vrijeme još odbija. Tek nakon nekog vremena kad stidnica omekša, a iscjedak prestane biti izrazito crven i počinje se gubiti, kuja dopušta pristup mužjaku.

Prvo tjeranje kuja redovito snažno doživljava. Nemirna je, traži više pažnje, stidnicu više liže. Takvo njezino ponašanje jednim je dijelom posljedica nepravilnog čovjekovog stava prema kuji koja se prvi puta tjera. To je naime promjena koje se i vlasnici mlade kuje moraju prilagoditi i prihvatiti to kao normalnu činjenicu. Prilično je važno da budući vlasnici mlade kuje znaju što ih očekuje. U protivnome neodgovorni odnos vlasnika u to doba može u mlade kuje dovesti do niza psihoneurotskih smetnji, kako to tumači dosadašnja veterinarska psihologija.SPOLNO DOZRIJEVANJE PSA

Razvoj mužjaka do spolne zrelosti teče drugačijim putem. U relativno ranoj dobi, što ovisi o pasminskim osobinama, mladi pas počinje pokazivati interes za svoje spolovilo koje učestalije nabrekne, a on ga tada liže. To se uglavnom događa u vrijeme kada pas počinje mokriti dižući jednu nogu u vis.

U isto vrijeme mladi se pas mijenja i psihički, postaje samostalan i samosvjestan, ne sluša kao prije, tvrdoglav je, čak i ratoboran. No, valja ga razumjeti, to je pubertet.

Razvojna faza spolnog dozrijevanja traje različito dugo, ovisno o pasmini, no u prosjeku s 15-16 mjeseci mladi je pas spolno zreo i sposoban imati potomstvo.

Mužjak nije podložan cikličkim promjenama kao i kuja. Čak i spolni nagon spolno zrelog odraslog psa budi se tek na mirisni podražaj kuje koja se tjera. Ako u okolici nema kuje, s ponašanjem mužjaka nema problema, no ako u blizini živi više kuja koje se redom tjeraju jedna za drugom pas će biti stalno nervozan, plah, neposlušan, sklon bijegu i pun ožiljaka suparničkih zubi.Spolnim ciklusom nazivamo promjene koje se događaju na reproduktivnim organima ženki od jednog do drugog tjeranja. Do promjena dolazi zbog neposrednog djelovanja spolnih hormona, no na tok spolnog ciklusa utjecaj ima i okolina, zdravstveno stanje ženke, prehrana, starost i drugo.

Kujice se tjeraju prvi puta kada su stare između 6 i 16 mjeseci što ovisi o pasmini kao i utjecajima okoline. Ženke manjih pasmina sazrijevaju ranije od velikih. Između dva tjeranja može proteći različito dug period što opet ovisi o vrsti psa, no može i značajno varirati. Razmak između normalnih ciklusa tako može biti samo 4 mjeseca, ali i 14 mjeseci. Tjeranje u kuja je jednakomjerno tokom cijele godine, aktivnost je nešto veća u proljeće, no nije točno da se kuje tjeraju striktno u proljeće i jesen. Spolni ciklus se sastoji iz 4 faze. U svakoj fazi se mijenja koncentracija spolnih hormona i pod njihovim utjecajem se događaju promjene na spolnim organima koje se također očituju i u promijenjenom ponašanju ženke.

U prvoj fazi, proestrusu, dozrijevaju folikuli na jajnicima, izlučuje se estradiol koji uzrokuje proliferaciju sluznice maternice i vaginalnog epitelija. U proestrusu dolazi i do vanjskih promjena na kuji-ona postaje nemirna, privlači mužjake, ali nije spremna za parenje. Vulva je nabrekla i pojavi se iscjedak koji je u početku gust i tamno crven, a prema kraju prve faze ciklusa postaje svjetliji, vodeniji te manje obilan. Ova faza traje približno desetak dana. Druga faza ciklusa, estrus, predstavlja vrhunac spolne aktivnosti. Dolazi do pada koncentracije estrogena i slijedi predovulacijski val drugih hormona koji će izazvati ovulaciju. Do ovulacije dolazi na početku ove faze. Iscjedak postaje svijetao, a količina je minimalna. Ženka je spremna za parenje.

Treća faza ciklusa, diestrus, je faza u kojoj dolazi do oblikovanja žutih tijela. Ukoliko ženka nije gravidna ta će faza trajati 6 do 8 tjedana. U tom periodu dolazi do regresije prije opisanih promjena na spolnim organima pod utjecajem hormona progesterona.

Anestrus je faza spolnog mirovanja. U toj fazi dolazi do snižavanja koncentracija spolnih hormona u plazmi. Opisane faze spolnog ciklusa moguće je pratiti pregledom vaginalnog brisa pod mikroskopom. Na taj način pratimo promjene na epiteliju vaginalne sluznice koji se mijenja pod utjecajem hormona, te možemo točno odrediti kada je došlo do ovulacije. Ovu metodu upotrebljavamo prvenstveno za određivanje pravog dana za parenje ženke.

Autor: Tamara Ferari-Miškulin dipl. vet.

Preuzeto sa http://pasoddy.com/forum/viewtopic.php?t=192
MaŁŁa_HeŁŁena
MaŁŁa_HeŁŁena
Admin
Admin

Female Broj postova : 56
Age : 24
Lokacija : Karlovac
Registration date : 26.10.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.