Kanadske vjeverice

Go down

Kanadske vjeverice

Postaj  Admin Josipa on čet lis 23, 2008 10:43 pm

(preuzeto sa stranice Šapice)

Chipmunks su vrlo brzi i jako aktivni glodavci, vješti su u penjanju i skakanju, veliki majstori bijega. Ako ste ikada gledali crtiće sa malim slatki vjevericama, onda znajte da su baš takva ta bića. Što više gledam svog ljubimca, sve više me podsjeća na hrčka, samo što ima kitnjast rep.

Životni vijek: 4-6 godina
Čovjek ih drži kao ljubimce jer su manje rastom, zanimljive, atraktivne, aktivne po danu, pripitome se i ne zahtjevaju neku posebnu prehranu.

Smještaj
Za jednu kanadsku vjevericu je potreban veliki kavez. Što veći to je bolje. Idealno bi bilo da kavez nije manji od 1 metra u visinu. Zbog jakih zubića, ne preporučaju se kavezi sa plastičnim rešetkicama, najbolje su metalne. Kavez možete napraviti i sami, samo treba uložiti malo vremena, novaca i truda. Ako koristite ptičje veće kaveze ili volijere, neka razmak među rešetkicama bude manji, kako ne bi mogla pobjeći.
U kavez je potrebno smjestiti granje za skakutanje (jabuka, kruška, lijeska, nešpricano i ne sa gradskih ulica), Dodatno ako želite - špagu rastegnite unutar kaveza, u nekoliko razina. Potrebna je kućica u kojoj će spavati i gdje će saktivati / skupljati hranu. Ja imam toranj za hrčke, jednu duplju za ptice koja mu je najdraža, nekoliko tunelića, te imitaciju gnijezda. Sve koristi za sakupljanje zaliha. Plastične kućice neće dugo izdržati.
Negdje u kavez stavite komadić tkanine (može vaša majca na kojoj je vaš miris), chipmunk će to odnjet u gnijezdo, pokrivati se ili spavati na tom komadiću odjeće. Dno gajbe pokrijte sa piljevinom i sijenom, možete staviti i šuškavo lišće. Luu u gajbi ima i Karlie ležaljkicu za zamorčiće, na njoj voli jesti i žicati hranu. Ako uspijete naći metalni ili drveni kolut, instalirajte i to u gajbu, moj to obožava.
Od standardne opreme, potrebna vam je zdjelica za hranu, pojilica, posuda u kojoj će obavljati nuždu (npr wc za hrčke). Jako su pametne životinjice, i mogu se naučiti obavljat nuždu na jednom mjestu.
Razmještaj u kavezu mjenjate po potrebi, jer se brzo zasite i postane im dosadno. Dosadna vjeverica je depresivna vjeverica!
Kada trebate očistiti kavez, neka je vaš ljubimac zabavljen nečime drugime - van kaveza. Ne vole da se diraju njihove stvari, smatraju vas uljezom koji želi njihove zalihe. Ako imate više kanadskih, treba vam jedan ogroman kavez ili više manjih. Zapravo ne vole društvo, osim u vrijeme parenja, i tada je potrebno na jednog mužjaka, bar dvije ženke.
Da bi vjeverica bila zdrava, važno je svakodnevno puštanje van kaveza. Rano ujutro, prije posla ili škole, možete ju pustiti na 15ak minuta, i obavezno popodne. Luu se zna zavuć ispod jastuka pa tamo spavati. Cijelu sobu obiđe više puta, sve isprešnjofa, pregleda da li su sve zalihe sjemenki i plodova na sigurnom i nedirnute, žica još hrane, isl.
Pripitomljavanje
Za pripitomljavanje se naoružajte strpljenjem. Luu je kod mene već pola godine i još je poludivlji. Dođe na ruku kad imam hranu, al ne smijem se približiti zalihama, odmah grize. Hrana je ono što ćete iskoristiti, ona je vaš najveći saveznik. Nabavite vrećicu ili kutiju u kojoj će biti poslastice - orasi, lješnjaci, žirevi, sjemenke. Tu posudu protresite i onda nagradite vjevericu. Nakon dva tri puta, dolaziti će na zvuk kutije u kojoj je hrana. To je dobar trik ako morate ići nekamo i zatvoriti ljubimca u kavez.
Ako ste tek nabavili vjevericu, nemojte ju odmah puštati. Stavljajte ruke na kavez, neka vas dođe pomirsati. Dajte joj nagradu. Ponavljate to dok ne shvatite kako se ne boji doć. Polako otvarajte vratašca gajbe, sa hranom, naravno. Luu je dobivao 3 puta dnevno hranu iz ruke, u kojoj sjedi i jede, zapravo trpa u usta i nosi u skloništa. Sada dojuri na svako otvaranje vratašca. I dok jede lagano da mazim po glavici, između uheka.

Kada se odlučite na puštanje van kaveza, izaberite manju prostoriju. A onda je postupno povečavajte, tj puštajte ga u onoj sobi u kojoj želite da bude.
Ujutro su te životinjice preaktivne i pripitomljavanje neće dobro proći. Predvećer su pospane i onda ih čak možete i u ruci držati dok spavaju. Nemojte ih nikada loviti za rep, to nemojte uopće dirati. Vjerojatno će u početku biti i ugriza dok se međusobno ne upoznate. Samo ne odustajte.
Sigurnost
Ako namjeravate ljubimca pustiti van kaveza, provjerite da su svi prozori i vrata zatvoreni. neke vole odmarati na vrhu vrata, patize da ih ne pričepite. Rekoh da moj voli spavati ispod jastuka, ne zaboravite i tamo provjeriti prije leganja u krevet
Ako vas nema doma, najbolje bi bilo da je vjeverica zatvorena u kavezu. Ako imate psa ili mačku, neka ne budu u istoj prostoriji dok je vjeverica vani, bilo je par slučajeva stradanja.
Prehrana
Nisu osjetljivi na probavu, kao na primjer crvene vjeverice.
U pet shopovima se mogu kupiti gotove hrane za chipmunkse. No moj neće to jest, pa mu posebno kupujem sjemenke, posebno lješnjake, orahe, sušeno voće, kikiriki u ljusci, bućine koštice,...
Suncokret je kaloričan i dajem mu samo kad je vani, za potrebe slikanja ili kao osobitu nagradu. Većinu samo očisti i spremi.
Što možete ponuditi: komadić banane, kruške, jabuke, jagode, kruške, ananasa, trešnje, višnje, brusnicu, sve što možete ogulite i dajte bez koštica. Ostalo: kikiriki s ljuskom, žitarice, malo kuhanog mesa, komadiće tvrdo kuhanog jaja, tunu iz konzerve, kupus (jedan listić dnevno), cvjetaću(karfiol), salatu, rajčicu, mrkvu, peršin, brokulu,...Važna je raznolikost, al u malim količinama, jer sve ovo su poslastice kao npr. čokolada i bomboni. Zbog velike količine šećera, ne pretjerujte. Dozvoljene su napolitanke, čak sladoled i voćni jogurt. Hranite ih sa 3 obroka dnevno. Sklone su debljanju.
Ako saznate gdje se hrana nalazi van kaveza, nemojte je dirati ili micati, ona će je premjestiti. To mora biti tajno skrovište!
Nemojte joj dat recimo lješnjak, pa ga uzeti, ne vole to. Mogu biti velika zlopamtila.
Ne hranite ju hranom za mačke i pse, bademima (smrtonosni su za njih), ništa ljuto, papreno, kiselo, alkoholno.
Prepoznaju zvukove, kao što su otvarane čokolade ili rezanje jabuke, pa ih to može i probuditi. Sve bi napravile za komad kolača! Moraju imati dostupnu vodu. Najbolje je da im stavljate pojilicu. Mjenjajte je svakodnevno.

slike preuzete sa stranice Chimpunks
Admin Josipa
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.