Šećerna bolest

Go down

Šećerna bolest

Postaj  MaŁŁa_HeŁŁena on ned lis 26, 2008 5:35 pm

O šećernoj bolesti (diabetes melitus) svi ponešto znamo zbog njene važnosti u humanoj medicini. No, ona je jednako prisutna i kod naših kućnih ljubimaca. Diabetes melitus najčešće je oboljenje u grupi bolesti žlijezda sa unutarnjim lučenjem kod pasa. Do oboljenja dolazi zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina. Učestalost obolijevanja je jednaka za pse i mace, a oboli 1 na 100 do 500 životinja (što nije malo!). U pasjoj populaciji najčešće obolijevaju
starije, nesterilizirane ženke, a općenito ženke obolijevaju 3 puta češće nego mužjaci. Kod kokera, pudli, špiceva te nekih teriera postoji i genetska predispozicija za ovu bolest, pa oboljele pse treba isključiti iz uzgoja.

Diabetes melitus u osnovi dijelimo na inzulin ovisni o inzulin neovisni. Inzulin je hormon koji luči gušterača, a neophodno je potreban za odvijanje mijene tvari, prije svega ugljikohidrata. Kod nedostatka ovog hormona, metabolizam glukoze više ne teče normalno, pa je njen nivo u krvi povišen. To je osnovni uzrok svih simptoma šećerne bolesti. Kod pasa se uglavnom srećemo sa inzulin ovisnim dijabetesom. Nije razjašnjeno zbog čega nastane ovakav oblik dijabetesa, ali sigurno je da postoji nasljedna predispozicija.
Pod utjecajem raznih faktora okoline, kao što su neke virusne infekcije, kronični stres ili ispostavljenost nekim hormonima, dolazi do razvoja šećerne bolesti.

Pojava diabetesa kod starijih ženki vezana je za druge hormone koji djeluju kao antagonisti inzulinu.
Tako se bolest javlja kao posljedica djelovanja hormona progesterona bilo u normalnom spolnom ciklusu ženke, bilo kao posljedica hormonskih tzv. kontracepcijskih infekcija. Isto djelovanje, (antagonisti inzulinu) imaju i glukokortikoidi koji se vrlo često upotrebljavaju kao protuupalna i protualergijska sredstva u liječenju pasa.

Glavni faktor koji pogoduje razvoju ovog oblika bolesti jest debljina.

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.

www.vauvau.netTipičan oboljeli pas star je između 7 i 9 godina. Češće su u pitanju ženke i to nesterilizirane ili one koje dobivaju kontracepciju. Od rasnih pasa najčešće obolijevaju pudle, jazavčari, patuljasti šnauceri i neki terijeri te srednje veliki mješanci.

Bolesne životinje jako puno piju, obilno i često mokre, stalno su gladne te mnogo jedu, a gube na tjelesnoj težini. Ponekad se dogodi da vlasnici dovedu ljubimca veterinaru jer je naglo izgubio vid, a zapravo se radi o mrenama koje
se javljaju u već poodmaklom stadiju šećerne bolesti.

Iako je nivo glukoze u krvi povišen, ona ne može ući u stanice gdje bi se koristila jer je za to potreban inzulin. Tako glukoza ne ulazi ni u stanice centra za sitnost, pa je oboljela životinja stalno gladna i konzumira velike količine hrane, što joj dodatno povisuje nivo glukoze u krvi. Zbog visokog nivoa glukoze u krvi ona se počinje izlučivati urinom u kojem glukoze normalno nema. Glukoza za sobom "povlači" velike količine vode, pa životinja žeđa, a zatim posljedično puno pije.

Liječenje je u većini slučajeva uspješno, ali je i doživotno. Uspješnost terapije uvelike ovisi o tome da li je vlasnik sposoban i u mogućnosti nadgledati pacijente te u dobroj mjeri sam provoditi liječenje, te se strogo pridržavati propisane dijete. Ukoliko se radi o spomenutim nesteriliziranim ženkama preporučuje se i sterilizacija kao dio
liječenja. Liječenje je zahtjevno i za vlasnika i za oboljelu životinju pa prije početka terapije treba obaviti temeljiti razgovor s veterinarom, koji će vas točno uputiti u sve obaveze vlasnika, ako se odlučite na liječenje.

U nekim slučajevima terapija nije uspješna, a posebno je teško "ukrotiti" bolest, ako je ona u poodmakloj
fazi te ako su već nastala veća oštećenja u organizmu.

Kao i kod svake druge bolesti, presudnu ulogu odigrati će pravovremeni posjet veterinaru - već kod uočavanja prvih sumnjivih simptoma.

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.
avatar
MaŁŁa_HeŁŁena
Admin
Admin

Female Broj postova : 56
Age : 24
Lokacija : Karlovac
Registration date : 26.10.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.