Bolesti organa za disanje

Go down

Bolesti organa za disanje

Postaj  MaŁŁa_HeŁŁena on ned lis 26, 2008 5:34 pm

-Zapaljenje sluzokoze nosa - Rhinitis
Zapaljenje sluzokoze nosa izaziva infekcija, hladan vazduh , nazeb, gasovi, strana tela(Popino prase). Pas kija, iz nosa mu se cedi sekret, bistar i gnojan . Pas otezano dise , a apetit moze biti smanjen. Za terapiju se obratiti vetrinaru.

-Zapaljenje grkljana -Laryngitis
Zapaljenje grkljana izaziva nazeb, hladan vazduh, duvanje hladne vode posle rada ili trcanja, davilica za psa u toku zime pri radu i dresuri, dug uporan lavez u zimskim mesecima, infekcija i sl. Pas suvo i promuklo kaslje u pocetku, kasnije je kasalj vlazan, a pas povraca ili iskasljava belu penu, tesko guta,l temperatura je normalna. Za 10 dana pas ozdravi, a uz adekvatan veterinarski tretman i pre.Psa treba postedeti od rada , hraniti tecnom hranom i cajevima.

-Zapaljenje bronhija- Bronchitis
Zapaljenje bronhija izaziva nazeb, vlaga, infekcija, gasovi, alergije i srcana slabost. Stanje psa zavisi od toga koliki je deo bronhijalnog stabla zahvacen. Pas u pocetku ima suv i bolan kasalj koji prelazi u vlazan. Moze se javiti groznica , odbijanje hrane. malaksalost, povracanje. Uz veterinarsku terapiju pas ozdravi za 10 dana. Pas treba da je na toplom i treba mu davati sto vise tecnosti -cajevi ,mleko...
Zapaljenje pluca- Pneumonia

---------------------------------
Zapaljenje pluca- Pneumonia
Zapaljenje pluca cesto se javlja kod stenadi i mladih pasa.Moze biti akutno i hronicno. Prema eksudatu u plucima, nacinu nastanka i stetnog delovanja na plucno tkivo , pneumonia moze biti kataralna, krupozna, gangrozna, intersticijalna, verminozna.Zapaljenje pluca izaziva nazeb, vlaga, losa ishrana, infekcije, gasovi , ulazak hrane ili stranog tela u pluca, virusi ,larve crevnih parazita, gljivice, alergije, avitaminoze i sl.Simtomi-as ima povecanu temperaturu oko 40 stepeni, ne jede, neveseo je,disanje je otezano, i javlja se kasalj( u pocetku suv, a kasnije vlazan), nosni iscedak zute boje. Pas moze da ima i napade gusenja sa kasljem i nosnim sukrvicnim iscedkom.Ako pas ima zakrivljene sluznice, temperaturu preko 40 , trulezni zadah iz usta, iscedak mrke boje, bledilo , sluznica sa znacima soka, prognoze su nepovoljne-grozna upala pluca.Psa treba staviti na toplo da miruje, davati mu vodu, u sto vecoj kolicini i caji sto pre se obratiti vetrinaru.

-Krvarenje u plucima- Haemoptoe
Krvarenje u plucima obicno nastaje kod jakih trauma, saobracajne nesrece, preloma rebara.Pas kaslje, otezano dise, krvari iz usta i nosa, sekret je penusav ,crvene boje, sluznice su blede. Psa treba staviti u toplo, obezbediti mu mir, stavljati hladne obloge i hitno pozvati vetrinara.

Prodiranje vazduha u pleuralnu supljinu, nastaje kod trauma( od prostrelnih ili probodnih rana-lovni psi) ili kod tuberkoloze.Pas je uplasen ,otezano dise, bledih je sluznica, a za terapiju se obratiti vetrinaru.

-Emfizem pluca- Emphysema pulmonum
Emifizem izazivaju dugotrajni bronhiti, nezalecene upale pluca, tumori. To je bolest strijih pasa i manifestuje se otezanim disanjem i suvim kasljom.

-Zapaljenje plucne maramice- Pleuritis
Pleuritis nastaje kod trauma, infekcija, pneumonije, tuberkuloze, tumora. Moze biti suv ili vlazan. Simptomi- kod suvog pleurita se povecava temperatura, otezani pokreti i disanje, suv kasalj, slab apetit.Pas reaguje bolom na pritisak grudog kosa. Kod vlaznog Pleurita pas otezano dise, grudni kos jebacvast, bolno disanje, pas zauzima sedeci stav.Psu treba obezbediti mir, davati mu dosta tecnosti, hranu bogatu belancevinama, i sto pre pozvati vetrinara.

-----------------------------
avatar
MaŁŁa_HeŁŁena
Admin
Admin

Female Broj postova : 56
Age : 24
Lokacija : Karlovac
Registration date : 26.10.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.