Bolesti naših malih...

Go down

Bolesti naših malih...

Postaj  Admin Josipa on čet lis 23, 2008 11:19 pm

Izvor (stranice): Pet Centar, Chimpunks, Šapice

Hrčak - Bolesti kod hrčaka (kao i kod drugih sisavaca) najčešće mogu uzrokovati bakterije, gljivice, virusi i paraziti. Najčešća bolest koja zahvaća probavni sustav hrčaka je enterotoksemija; uzrokuju je gram pozitivne bakterije koje se normalno nalaze u probavnom sustavu hrčaka. Glavni simptom bolesti je krvavi ili sluzavi proljev zbog kojeg životinja dehidrira, nema apetita, tjelesna temperatura joj je snižena i ima bolove u trbuhu i otečen abdomen te najčešće, ukoliko mu se hitno ne pomogne, nastupi smrt. Da bi se hrčak spasio potrebno mu je davati antibiotike, probiotike, tekučinu, dijetnu hranu s puno vlakana ako ima apetit, a ako nema apetita treba hrčka na silu hraniti, te ga treba držati na toplom.Bolesti bubrega također su česte u malih glodavaca i češće se javljaju u starijih jedinki. Kronična progresivna nefroza je bolest koja se javlja u štakora, miševa i hrčaka. Urin oboljelih životinja sadržava puno proteina. Prehrana oboljelih životinja se sastoji u niskoproteinskoj dijeti. Također mogu nastati i različiti tipovi tumora bubrega i obično budu zahvaćena oba bubrega. Najčešći znakovi bubrežnih bolesti kod malih glodavaca su katergija, depresija, teško i bolno mokrenje (bubrežni kamenci), gubitak težine i apetita."Wet tail" je vrlo opasna crijevna bolest mladih hrčaka koja gotovo uvijek završava smrću. Glavni simptom bolesti je proljev i oboljeli hrčak zbog toga ima mokar i zaprljan rep. Bolest uzrokuje bakterija Lawsonia intracellularis. Bolest nije zoonoza (ne prenosi se na ljude). Najčešće su zahvaćeni hrčci od odbića pa do 3-6 tjedana starosti, ali mogu oboljeti i starije jedinke. Bolest se liječi antibioticima i nadoknađivanjem izgubljene tekućine, te hrčka treba držati na čistom i toplom. Na žalost, i uz pravovremenu terapiju večina hrčaka ugiba od ove bolesti i to 48 sati nakon ispoljavanja prvih simptoma bolesti.Također su kod hrčaka česte izrasline na koži, a to su najčešće apscesi, hematomi, tumori i ciste. Nake od ovih tvorbi su genetski predisponirane, pa na njih uopće nije moguće utjecati.

Vjeverica – vjeverice su razmjerno zdrave životinje. Za vrijeme kada je puštena iz kaveza te skače s mjesta na mjesto, ako se dogodi da padne nema potrebe za brigom. Počnite se brinuti tek kada vjeverica počne krvariti. Onda ju treba hitno odvesti veterinaru. Vjeverica često oboljeti od gripe koju joj prenese čovjek. Gripa se prepoznaje ako se vjeverica zadržava na jednom mjestu, kišem, ima nakostrešeno krzno i nije zainteresirana za igre.

Degu - Ako primjetite neke promjene u ponašanju vašeg degua kao proljev, apatiju, gubitak težine, nevoljkost odmah posjetite veterinara. Bolest bilo kakvog uzroka u degua se smatra hitnim slučajem jer oni nemaju rezervu energije i vrlo brzo nastupa stanje šoka.
Oni mogu oboljeti od različitih bolesti, ali najčešće su :
1. Katarakta koja se javlja u starijih životinja, a uzrokovan je genetskim poremećajom ili krivom ishranom.
Kako bi izbjegli ovu bolest potrebna je ispravna prehrana i parenje van krvnog srodstva.
2. Diabetes koji se javlja zbog krive ishrane degua.
3. Tumori su dosta česti u ovih životinja pa bi u ovom slučaju bilo najbloje kontaktirati Vašeg veterinara.
Osim ove tri bolesti mogu se javiti i bolesti repiratornog sustava, razne ozljede, lomovi, prerasli zubi,invazije parazitima , proljevi i sl. Preporuča se pregled dva puta godišnje zbog bolesti koje su karakteristične za ovu druželjubivu i dobroćudnu životinjicu.

Zamorac - Zamorce bi trebalo voditi dva put godišnje na pregled kod veterinara. Pojave li se: pomanjkanje apetita, gubitak težine, iscjedak iz nosa ili očiju, letargija, diareja, nekoordiniranost pokreta, gubitak dlake, krvarenje te neobično ponašanje obavezno konzultirajte veterinara. Kako zamorci, poput hrčka, imaju u ustima vrećice za spremanje hrane, često se sjeme trave zabode u meso i izazove upalu. U takvim slučajevima, primjetit ćete oteklinu na njegovim obrazima koja je za životinju veoma bolna, posebno kod dodira.

Činčile - Iako zvuči nevjerovatno, chinchille nisu osetljive na bolesti ako ih pravilno hranimo i održavamo. Poznate epidemijske bolesti za njih nisu opasne. Chinchille su izuzetno žilave, otporne i regenerativne životinje.

Afrički tvor – Najčešće bolesti i problemi koji se javljaju kod afričkih tvorova su štenećak (Canine Distemper) koji je gotovo uvijek smrtonosan, crijevna začepljenja koja mogu nastati kada pojedu nešto što su našli u Vašoj kući (komadić plastike ili sl.), zatim bolesti štitnjače (Adrenal Gland Disease) koje mogu izazvati svrab i opadanje dlake, te poremećaj šećera u krvi (Insulinoma) popraćena raznim crijevnim problemima. Kao i ljudi, afrički tvorovi također mogu oboliti od gripe i uši (nametnici u njihovoj dlaci). Nisu baš otporni na visoke temperature stoga ih je potrebno rashladiti za vrijeme vrućih ljetnih dana. U svakom slučaju, bilo koja promjena u njihovom ponašanju, neaktivnost, odbijanje hrane i slično, znak su da što prije kontaktirate Vašeg veterinara jer njihov život ovisi o Vama.
Admin Josipa
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.