Fikus lat. Fikus elastica

Go down

Fikus lat. Fikus elastica

Postaj  Admin Josipa on čet lis 30, 2008 3:57 pm

Fikus – lat. Ficus elasticaFikus je sobna biljka koja je prepoznatljiva po svojim velikim zelenim listovima. Također ovisno o vrti neke imaju i šatirano lišće zeleno sa krem bijelim. I vrlo česta vrsta fikusa kod nas a pojavila se je prije pedesetak godina nova vrta „Decora“ koju odlikuje zeleni jajoliki krupni i kruti listovi, i crvena lisna peteljka.

Potječe iz tropskih predjela Azije. I poznato je mnogo vrsta ovoga sobnoga cvijeta od koje se mnoge koriste i kao bonsai (Ficus retusae, F. microphylla, F. benjamina i F. salicifolia). I Fikus se preporuča mladim početnicima u uzgoju bonsaia.

Kod održavanja i brige kod Fikusa bitne su dvije stvari. Osigurati dovoljnu toplinu i dovoljnu vlagu . Što se tiče temperature on treba biti u granicama koje ne prelaze manje od 10 °C a što se tiče maksimalne temperature fikus može izdržati jako velike temperature, ali pod uvjetom da mu se osigura dovoljna količina vode. Voli vlažnu zemlju ali opet mora biti i propusna. To možete postići prilikom sadnje da u posudu u koju ga sadite najprije metnete malo pijeska pa onda humus. I u posudu ispod cvijetnjaka možete metnuti malo pijeska da voda koja iscuri lagano se isparava i postiže željenu vlagu zraka. I ukoliko vam listovi žute na vašem cvijetu to je uglavnom od biljka premalo zalijevana.

Fikus voli laganu polusjenu tako da ne bude izložit direktnome suncu a opet da ne bude u sjeni. Zato ga postavite na istočni ili zapadni prozor, ili pak na bilo koje mjesto koje je udaljeno od prozora 1-2 metra. Kada jednom odaberete mjesto na kojem će vam krasiti dom, nemojte ga seliti jer to ne voli. Uz to što ne voli selidbu on kao i drugo sobno cvijeće ne voli propuh i doticaje sa hladnim vjetrom. Prilikom odabira mjesta u kući imajte to na umu da Fikus ne stavite blizu ulaznih vrat, kakvih drugih otvora, radijatora, klima uređaja i drugih sličnih stvari i predmeta.

Presađivanje vršite krajem veljače i tada možete i podrezati mu korijenje ukoliko ga ima previše. I bez panike jer vrlo dobro podnosi i drastično skraćivanje korijena. A ukoliko ga obrezujete to činite tijekom zime ukoliko mu želite promijeniti glavnu formu te oblik stila u bonsaia, a za obrezivanje izbojaka to možete učiniti i tijekom ljeta. Ali pripazite pri rezanju većih grana jer biljka ispušta bijeli sok pa postoji mogućnost da ga izgubi previše takvim rezanjem.

slika i tekst preuzeti sa www.cvijet.info
avatar
Admin Josipa
Admin
Admin

Female Broj postova : 132
Lokacija : Karlovac
Registration date : 22.10.2008

Korisnički profil http://animals2.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.