OSNOVE DRŽANJA KONI KORNJAČA

Go down

OSNOVE DRŽANJA KONI KORNJAČA

Postaj  MaŁŁa_HeŁŁena on sri lis 29, 2008 12:01 am

MSMJEŠTAJ: Kako za sve vrste kornjača, tako i za koni kornjaču planirajte akvaterarij primjeren krajnoj veličini odrasle jedinke. Za jednu koni kornjaču potreban je akvaterarij od 200 do 300 litara (minimalna litraža), ovisno radi li se o mužjaku ili ženki, dok je za držanje par kornjača potrebno dodati barem 50% veličine za svaku dodatnu jedinku (moguće su borbe mužjaka, ali i mužjaka i ženke oko hrane, teritorija i sl. što se u nekim situacijama može izbjeći osiguravanjem dovoljno velikog akvaterarija; preporuča se držanje jedne kornjače, posebice ako se ne radi o iskusnim hobistima).

Obzirom da se radi o plašljivijoj vrsti od crvenouhe kornjače, akvaterarij postavite na manje prometno mjesto u stanu/kući i ne uznemiravajte nepotrebno kornjaču. U prirodi preferiraju habitat s bujnom vegetacijom pa im omogućite slične uvjete i u zatočeništvu kako bi im pružili osjećaj sigurnosti i dodatno mjesto za skrivanje.

Kao podlogu možete koristiti sitni šljunak ili pijesak, no ukoliko kornjaču ne hranite dovoljno pravilno i raznoliko ona bi mogla početi gutati sitnu podlogu i dobiti začepljenje. Iz tog razloga mnogi vlasnici preferiraju prazno dno ili riječne oblutke veće od kornjačine glave.

Koni kornjače su odlični plivači pa im osigurajte dovoljnu površinu i dubinu vode. Uživaju u sunčanju te im je potrebno osigurati i kopneni dio akvaterarija (drveni panj, kamen, stakleno kopno ili sl.) iznad kojeg ćete postaviti UVA-UVB rasvjetu za reptile koja će imitirati sunčevu svjetlost i osigurati pravilan rast i razvoj vašeg ljubimca. Osigurajte im pravilne intervale svjetlosti koji će imitirati noć i dan.

Kao i kod sličnih vrsta, kopno mora biti dovoljno veliko da odrasla kornjača može cijela izaći i osušiti se, čime ćete izbjeći razvoj gljivica na oklopu i koži kornjače.

Temperaturu vode potrebno je pomoću akvarijskog grijača održavati na 25 C, dok je poželjno da temperatura zraka na kopnu iznosi i 30 - 32 C.

Jedna od važnijih komponenti u opremanju akvaterarija za koni kornjače svakako je filtracija obzirom da je ova vrsta nešto osjetljivija na kvalitetu vode od crvenouhe kornjače. Početno ulaganje u jači vanjski kanistarski filter, koji će osigurati i mehaničku i biološku filtraciju vode, neophodna je investicija ako odlučite držati koni kornjaču.

Kao i srodne vrste, koni kornjaču moguće je, pa i preporučljivo, držati u vanjskom habitatu, vrtnom jezercu, a o detaljima izrade i uređenja vanjskog biotopa pisano je u prijašnjim člancima i na forumu.
MaŁŁa_HeŁŁena
MaŁŁa_HeŁŁena
Admin
Admin

Female Broj postova : 56
Age : 24
Lokacija : Karlovac
Registration date : 26.10.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: OSNOVE DRŽANJA KONI KORNJAČA

Postaj  MaŁŁa_HeŁŁena on sri lis 29, 2008 12:01 am

PREHRANA:Koni kornjače su svejedi, međutim u odrasloj dobi više su mesojedi nego crvenouhe kornjače. Mlade koni kornjače podjednako će prihvatiti mesnu i biljnu prehranu, dok će odrasle jedinke preferirati mesnu ishanu. Pri tome nemojte dozvoliti da se vaša kornjača prejeda jer će višak proteina izazvati nepravilan razvoj, deformacije i dodatne zdravstvene probleme (od kojih najočitiji piramidalan rast oklopa).

Ponudite svojoj koni kornjači živu i prirodnu hranu: crvi, gliste, puževi, cvrčci, ribe, insekti, larve i sl., ali i vodeno bilje, salatu, mrkvu i sl. Uz navedeno, možete im povremeno nuditi i komercijalnu hranu/pelete obogaćene vitaminima. Kao i uvijek naglašavamo potrebu raznovrsne prehrane za pravilan rast i razvoj kornjače.

Mlade kornjače do 6 mj starosti hranite jednom dnevno, dok odrasle primjerke možete hraniti rijeđe, ovisno o količini koju nudite (svaki drugi dan manja količina hrane, svaki četvrti dan veća količina).
MaŁŁa_HeŁŁena
MaŁŁa_HeŁŁena
Admin
Admin

Female Broj postova : 56
Age : 24
Lokacija : Karlovac
Registration date : 26.10.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: OSNOVE DRŽANJA KONI KORNJAČA

Postaj  MaŁŁa_HeŁŁena on sri lis 29, 2008 12:02 am

Bolesti:
Koni kornjače ne razlikuju se bitno od crvenouhe, koja je u hrvatskim domovima jos uvijek najčešća slatkovodna kornjača, a opis bolesti i liječenja pogledajte u prethodnim člancima i na forumu.

Naglašavamo da je uz osiguranje potrebnih uvjeta (konstantne temperature, UVA-UVB rasvjete, dovoljno prostora i odlične filtracije) moguće izbjeći sve ili veliku većinu zdravstvenih problema vašeg ljubimca.
MaŁŁa_HeŁŁena
MaŁŁa_HeŁŁena
Admin
Admin

Female Broj postova : 56
Age : 24
Lokacija : Karlovac
Registration date : 26.10.2008

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: OSNOVE DRŽANJA KONI KORNJAČA

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.